Trzymasz dietę a waga nie spada? "Efekt Whoosh"
Dla większości osób początek redukcji wygląda bardzo motywująco. Jest to okres, w którym zmniejsza się ilość wody w organizmie, zapasy glikogenu w mięśniach maleją i obserwujemy szybki spadek masy ciała.
Po tym okresie waga (masa ciała) ma tendencje do zatrzymywania się i ten efekt może utrzymywać się nawet kilka tygodni.
I co potem?
Jest nagły bum waga spada o 1kg,2kg i więcej…
Jak to działa? Efekt przedstawia grafika…
1.komórka tłuszczowa w całości wypełniona jest tłuszczem
2.z komórki zaczyna schodzić tłuszcz,a w jego miejsce gromadzi się woda
3.tłuszczu ubywa coraz więcej
4.komórka tłuszczowa uzupełniona jest samą wodą
5.następuje uszczuplenie się komórki tłuszczowej, diureza wzrasta, a my odczuwamy efekt "ściągnięcia/kurczenia"
Pamiętajmy, że masa ciała nie spada liniowo, a wahania wagi na redukcji są normalnym zjawiskiem.
Od czego zależy efekt Whoosh?
- zbilansowanej diety i deficytu energicznego
- zawartości treści pokarmowych w jelitach
- wzrostu poziomu kortyzolu, który przyczynia się do retencji wody w organizmie
- długości okresu redukcji
- ilości glikogenu mięśniowego i stosowanego treningu
- cyklu miesięcznego u kobiet
- cierpliwości
Źródła:
· L. McDonald – The Stubborn Fat Solution
· bodyrecomposition.com/fat-loss/of-whooshes-and-squishy-fat.html